Upokojeni protestnik naj bo

Aktualno-politična novica
Penzija
22. 10. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Na Evropskem trgu v Zagrebu je v soboto pod vodstvom treh zvez sindikatov proti pokojninski reformi protestirala večtisočglava množica. Predvidena reforma  trenutno stanje pokojninskega sistema najbolj spreminja v treh točkah. Prva sprememba predvideva zvišanje penalov za prezgodnjo upokojitev, druga znižanje dodatka na pokojnine, financirane iz drugega pokojninskega stebra, tretja pa predvideva uveljavitev zvišane starostne meje 67 let dve leti kasneje, kot je uzakonjeno sedaj, torej šele leta 2033. Sindikati ne protestirajo le proti predlagani reformi, moti jih ureditev pokojninskega sistema kot takega, saj ta ne pomeni vzdržnega razmerja med aktivnim prebivalstvom, ki vplačuje v pokojninski sklad, in upokojenim prebivalstvom. Darko Šeperić iz Zveze svobodnih sindikatov Hrvaške opiše sistem treh pokojninskih stebrov.

Izjava

Ob javni objavi Bele knjige pokojnin za pokojninski sistem za nove generacije
 / 15. 4. 2016

Nasprotniki reformi očitajo, da se ne spopada z resničnimi pokojninskimi problemi, kot sta prenizka najnižja pokojnina in problem množičnega izseljevanja mladih iz države, ki je gotovo eden izmed poglavitnih razlogov za primanjkljaj javnih sredstev za izplačevanje pokojnin. Hrvaška ima nekaj več kot 1.230.000 upokojencev, razmerje med upokojenci in zaposlenimi pa je 1 proti 1,2 v prid slednjih. Povprečna pokojnina znaša okoli 2300 kun oziroma 309 evrov, vendar več kot polovica upokojencev prejema pokojnine, manjše od 2000 kun ali 269 evrov. Razloge za javnofinančni primanjkljaj pojasni Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomski fakulteti v Zagrebu.

Izjava

Najbolj se pokojninski sistem zaplete ob javno-privatnem značaju drugega stebra. Na Hrvaškem je ta nastal po navodilu Svetovne banke leta 2002, v njega pa se steče četrtina vseh prispevkov za pokojnino. Problematično je, da drugi steber upravljajo štiri hrvaške banke s tujimi privatnimi lastniki. Več Šeperić.

Izjava

Veliko težavo predstavlja načrtno odpuščanje starejših delavcev, ki se zaradi penalizacije predčasne upokojitve znajdejo v socialnih zagatah. Predčasno upokojevanje tako ni prostovoljno in se ga ne da rešiti s kaznovanjem upokojencev.

Izjava

V kakšni državi je zaposlovanje upokojencev zgled trajnostnega delovanja v lokalnem okolju?
 / 28. 12. 2016

Protest so zveze sindikatov organizirale zaradi slabe komunikacije glede reforme z ministrstvom. Jasna A. Petrović, predsednica Sindikata upokojencev Hrvaške, tako izpostavlja nekompetentnost predstavnika ministrstva za izvedbo same reforme zakonodaje, vendar pa tudi sami sindikati niso usklajeni med seboj.

Izjava

Protestniki so zahtevali znižanje starostne dobe za upokojitev s 67 na 65 let, zvišanje najnižje pokojnine in ureditev statusa pooblaščenih pokojnin, ki jih posamezniki, kot so vojni veterani, akademiki in poslanci, prejemajo neodvisno od delovne dobe. Več Šeperić.

Izjava

Sindikati napovedujejo, da bodo zbrali podpise in razpisali referendum, če vlada ne sprejme njihovih zahtev. Ekonomist Ljubo Jurčić meni, da protest ne bo prinesel vidnejših rezultatov, predvsem zaradi programske nekonkretnosti sindikatov, verjame pa v možnost referenduma.

Izjava

OFFsajd je pripravil vajenec Jaka.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.